O nama


Jedan od najuspješnijih a cappella ansambala u Hrvatskoj

Komorni zbor „Ivan Filipović“ osnovan 1998. godine, jedan je od najuspješnijih a cappella ansambala u Hrvatskoj. Izvrsna vokalno-tehnička sprema omogućuje mu stilski diferencirano izvođenje i vrlo zahtjevnih djela zborskog repertoara od 16. do 21. stoljeća. Te odlike donijele su Zboru nagrade na svim hrvatskim i prestižnim svjetskim zborskim natjecanjima, kao što su Grand Prix na 14. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova (Verona, 2003.), Zlatna medalja na 3. zborskoj olimpijadi (Bremen, 2004.), Zlatna medalja na 4. svjetskim zborskim igrama (Xiamen, 2006.), Grand Prix na Međunarodnom zborskom natjecanju "Musica Sacra a Roma" (Rim, 2007.), Nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika – Diploma "Milka Trnina" za 2008. godinu, Zlatna medalja na Međunarodnom festivalu i natjecanju pjevačkih zborova (Istanbul, 2011.).


Uz nastupe na spomenutim natjecanjima Komorni zbor "Ivan Filipović" održao je mnogo koncerata u Hrvatskoj (Đakovo, Osijek, Poreč, Pula, Požega, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Zadar, Zagreb…) i inozemstvu (Austrija, BiH, Bugarska, Italija, Kina, Mađarska, Njemačka, SAD, Turska, Velika Britanija...), a ostvario je i vrlo uspješne turneje (Izrael, Tajvan...).
U svojoj bogatoj koncertnoj djelatnosti Zbor posebno ističe izvedbe oratorijskih skladbi, ostvarene što samostalno (D. Buxtehude: Membra Jesu nostri), što uz hrvatske i inozemne sastave: Hrvatski barokni ansambl (A. Vivaldi: Gloria, A. Campra: Requiem, J. Gilles: Requiem, J. S. Bach: Magnificat i Božićni oratorij, M.-A. Charpentier: In Nativitatem Domini canticum i Te Deum...), Varaždinski komorni orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije (W. A. Mozart: Misa u c-molu), Hrvatski komorni orkestar (J. Haydn: Stvaranje svijeta), Barrocade Israeli Baroque Collective (G. F. Händel: Dettingen Te Deum) i soliste (Dunja Vejzović, Mitchell Sandler, Werner Ehrhardt, Mimi Mitchell, Sebastian Tewinkel).

Godine 2003. Zbor je objavio CD naslovljen A cappella. Izvedbe skladbi starih majstora i suvremenih skladatelja na njemu također svjedoče o izvanrednoj zvukovnoj homogenosti sastava, o njegovu zauzetom i predanom pjevanju te o sposobnosti stilski uvjerljivog izmjenjivanja skladatelja, jezika i glazbenoga govora.

U 2010. godini Zbor je objavio drugi CD/DVD naziva Dieterich Buxtehude: 'Membra Jesu nostri'.

U jubilarnoj 15. godini djelovanja (2013.) Zbor je ostvario novo audio i video ostvarenje – CD/DVD Praizvedbe u HAZU na kojoj su zabilježene premijerne izvedbe suvremenih hrvatskih skladatelja.

U lipnju 2015. godine nastupio je u Generalnoj Skupštini UN-a u New Yorku u povodu obilježavanja 70. obljetnice osnivanja Ujedinjenih naroda, u sklopu festivala pjevačkih zborova “The Rhythms of One World” International Choral Festival.

Goran Jerković

Goran Jerković (Slavonski Brod, 1968.) - osnivač, dirigent i umjetnički voditelj Komornog zbora "Ivan Filipović". Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se na Ljetnoj akademiji za zborsko dirigiranje u Wernigerodeu (Njemačka). Majstorski tečaj za zborsko dirigiranje završio je u sklopu Nacionalnog simpozija u Vancouveru (Kanada) u klasi Jona Washburna, dirigirajući pritom istaknutim profesionalnim zborom Vancouver Chamber Choir. Kao aktivni polaznik brojnih seminara usavršavao se kod svjetskih uglednika zborskog muziciranja (Peter Phillips, The King's Singers, Alastair Hume, Katalin Kiss, Klaus-Jürgen Etzold…).

Dobitnik je međunarodne stipendije Musica Mundi Choral Academy. Kao dirigent Komornog zbora "Ivan Filipović" dobitnik je brojnih nagrada osvojenih u Hrvatskoj (Zagreb, Split), ali i na prestižnim međunarodnim zborskim natjecanjima i festivalima (Bremen, Budimpešta, Istanbul, Rim, Verona, Xiamen). Predavač je i voditelj seminara za dirigente i zborovođe u Hrvatskoj.

Vrlo intenzivno njeguje a cappella zborsku literaturu, posvećujući posebnu pažnju izboru programa te oblikovanju zvuka zbora. Uz brojne održane koncerte i natjecanja u Hrvatskoj i inozemstvu posebno se ističu i vrlo uspješne koncertne turneje u Izraelu i Tajvanu, te nekoliko zanimljivih i vrijednih tematskih koncerata (Duhovna a cappella glazba starih i suvremenih skladatelja; Zagrebački barokni festival – Hrvatska i talijanska a cappella glazba; Ciklus Cantabile – Hrvatska zborska glazba...).

Goran Jerković prepoznat je i kao vrlo dobar interpret tzv. rane glazbe. S nekoliko projekata predstavio se uspješnim nastupima oratorijskih djela, koja do sada nisu bila izvođena u Hrvatskoj: Dettingen Te Deum G. F. Händela, uz Barrocade Israeli Baroque Collective na Varaždinskim baroknim večerima (2008.), te Membra Jesu nostri D. Buxtehudea (2009.).

Također, hrvatskoj javnosti po prvi put je predstavio djela suvremenih američkih skladatelja – Morten Lauridsen: Lux aeterna (za zbor i komorni orkestar), Ola Gjeilo: Sunrise Mass (za zbor i gudački orkestar), kao i brojne a cappella skladbe istih autora te svjetski poznatog Erica Whitacrea.

Autor je i urednik projekta Praizvedbe u HAZU u skopu kojega je na njegov poticaj nastalo 10-ak novih zborskih skladbi suvremenih hrvatskih skladatelja, nadahnutih glazbenim citatima iz hrvatske tradicijske i liturgijske glazbe. Projekt je nastavljen održavanjem koncerta, a potom zaokružen izdavanjem CD/DVD-a te notne zbirke svih partitura praizvedenih skladbi.

Priznanja i Nagrade


Kritike

 • Branimir Pofuk
  Praizvedbe - na koncertu su praizvedena nova djela čak sedmorice hrvatskih autora   Nije to bilo prvi put da se pjeva i svira u auli HAZU. Uljepšavajući neki od svečanih skupova, tamo su već bili i pjevači Komornog zbora Ivan Filipović. Ali, u ponedjeljak navečer tom je pjevačkom sastavu pripala čast da održe prvi cjelovečernji samostalni koncert ikada održan u zrinjevačkom predvorju. (više…)
  Branimir Pofuk
  Večernji list, 20.6.2012.
 • Zlatko Madžar
  Objavljena je izvrsna hrvatska izvedba Buxtehudeove skladbe „Membra Jesu Nostri“   Uoči Uskrsa etiketa Aquarius Records predstavila je dvostruki album (CD i Bonus DVD) sa snimkom jednosatne oratorijske skladbe „Membra Jesu Nostri“ („Udovi našeg Isusa“) njemačkog skladatelja iz razdoblja srednjeg baroka Dietericha Buxtehudea (1637.-1707.). Posrijedi je snimka koncerta održanog u zagrebačkoj Crkvi Sv. Križa, koji je pod ravnanjem Gorana Jerkovića bio glazbenim vrhuncem prošlogodišnjeg izdanja dragocjene, žanrovski sveobuhvatne manifestacije „Pasionska baština“. (više…)
  Zlatko Madžar
  Hrvatski radio, 2010.
 • Alisa Čakarun,
  André Campra: Requiem (Messe de Morts) – koncert Hrvatskog baroknog ansambla i Komornog zbora 'Ivan Filipović'… Vrhunska izvedba hrvatskih glazbenika, posebice Komornog zbora 'Ivan Filipović' koji je bio otkriće prisutnoj publici. Njihov je izričaj bio biser na krunu ove večeri. On osvaja i začuđuje visokom vokalno-tehničkom i estetskom razinom interpretacije. (više…)
  Alisa Čakarun,
  "Slobodna Dalmacija", 24. srpnja 2003.
 • Mihael Ferić,
  Amaterski zborovi uglavnom imaju brojni sastav, no ovom je zboru dovoljan i dvostruko manji broj pjevača da bi zvučao punoćom i snagom, ali i suzdržano i profinjeno gdje to treba, što treba zahvaliti izgrađenoj vokalnoj tehnici svih pjevača i ujednačenom zvučanju svih zborskih dionica. Poodavno je nestala oštra podjela zborova na amaterske i profesionalne, a tu tvrdnju zorno dokazuje i ovaj po statusu amaterski, a po umjetničkom dojmu i učinku, zbor profesionalnih dometa. Bez kompleksa prema stilovima, vremenskom razdoblju i autorskoj veličini, do znalački oblikovane svake zborske skladbe u kojima u ovom zboru nema nepoznanica ni površno riješenih pjevačkih zadataka.
  Mihael Ferić,
  "Cantus", 18. rujna 2004.
 • Bosiljka Perić Kempf,
  U sklopu programa koncerta, zbor 'Ivan Filipović' na prelijepim uzorcima kasno-renesansne i barokne motetske glazbe majstora, poput Julija Skjavetića, Claudija Monteverdija, Antonija Lottija i Carla Gesualda da Venose, mogao je pokazati svoje najbolje odlike: skladnu zvučnost, mekoću zaobljenih sopranskih visokih linija, dobro odmjerenu, stilski odgovarajuću skalu dinamičkih kontrasta i, nadasve, onu fleksibilnost agogike koja uvijek svjedoči postojanje dobro razvijenog muzikalnog osjećaja. Publika je bila s razlogom oduševljena pa je zbor otpjevao za dodatak Panis angelicus, malo vokalno remekdjelo iz zbirke moteta 'Sacrae cantiones' Ivana Lukačića.
  Bosiljka Perić Kempf,
  "Vjesnik", 3. kolovoza. 2005.
 • Josip Magdić, redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu,
  Zbor je već prvom peteroglasnom skladbom pokazao svoje vokalno umijeće: čistu intonaciju, briljantnu vokalnu tehniku i odlično tumačenje polifonog tkiva… To može samo ovaj zbor…
  Josip Magdić, redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu,
  lipanj 2008.
 • D. Vanić,
  Publika je mogla uživati u visokoj estetskoj i vokalno-tehničkoj razini interpretacije skladbi te začudnim mogućnostima ljudskoga glasa koje je pokazao zbor "Ivan Filipović" pod sigurnim i perfekcionističkim, ali nadasve umjetničkim vođenjem dirigenta Gorana Jerkovića. Stoga ne čudi da publika na koncertu nije dopustila dirigentu i zboru odlazak sa scene, izmamivši dva dodatka (ovoga puta hrvatskih autora), i još dugo oduševljeno plješćući pod dojmom "Snivanja".
  D. Vanić,
  "Posavska hrvatska", 2. listopada 2009.
 • Snježana Herek
  Posebno oduševljenje publika je izrazila prema dirigentu Goranu Jerkoviću, glazbenom pedagogu i dobrom znalcu stare glazbe, koji na svoj poseban način vodi ovaj amaterski zbor (više…)
  Snježana Herek
  VLM
 • Brod
  U proteklih 14 godina Komorni zbor "Ivan Filipović" iz Zagreba, mješoviti zborski sastav koji je 1998. godine osnovao, i danas vodi, dirigent Goran Jerković, pokazao se i dokazao kao jedan od najvrsnijih amaterskih zborova u Hrvatskoj. (više…)
  Brod
 • Josip Magdić, prof
  Koncert pjevačkih zborova, održan 5. lipnja 2008. u 20 sati u crkvi Sv. Križa u Zagrebu (Siget) u okviru 31. SUSRETA zagrebačkih glazbenih amatera 2008. započeo je izvođenjem teškog, ali delikatnog programa koji je priredio nadasve učinkovito obnovljeni i pomlađeni Komorni zbor IVAN FILIPOVIĆ (12 ženskih i 11 muških glasova) s vrijednim, mladim i perspektivnim dirigentom Goranom Jerkovićem.
  Josip Magdić, prof
 • Helena Novak Penga,
  Komorni zbor Ivan Filipović s dirigentom Goranom Jerkovićem poslovično je obranio svoju visoku poziciju koja se opasno približava profesionalnoj razini. Ivan Filipović je u svojoj povijesti dokazao da može izvesti sve: od povijesno obaviještenih izvedbi rane glazbe do promicanja glazbe suvremenih hrvatskih skladatelja. U ovoj čistoj izvedbi kompaktnog zvuka u kojoj je svaki ton na svom mjestu, Komorni zbor izvukao je maksimum iz Gjeilove Mise. (više…)
  Helena Novak Penga,
  KLASIKA.hr, 16. kolovoza 2014.
 • Snježana Herek
  Nastup mješovitog Komornog zbora „Ivan Filipović“ iz Zagreba pod umjetnički nadahnutim ravnanjem njegovog osnivača Gorana Jerkovića u petak navečer u monumentalnoj bečkoj crkvi Sv. Petra bez sumnje je jedan od bisera 8. Festivala hrvatske glazbe u Beču. Ovaj, po mnoge čemu, jedinstveni Zbor zavidno visoke vokalno-tehničke razine izvođenja, impresivno je izveo djela hrvatskih i svjetskih autora zborske literature različitih razdoblja: Joška Ćalete, Davorina Kempfa, Damijana Močnika, Grigory Lvovsky, Erica Whitacrea, Mortena Lauridsena, Mate Lešćana, Ola Gjeila, Andrea J. Thomasa i Tomislava Uhlika. (više…)
  Snježana Herek
  Večernji list, 25. studeni 2012.
 • Irena Kamenarović Tonković
  Komorni zbor IVAN FILIPOVIĆ i dirigent GORAN JERKOVIĆ na cjelovečernjem koncertu 20. veljače 2011. u crkvi sv. Katarine izveli su skladbe suvremene zborske a cappella glazbe. ...Goran Jerković za ovu prigodu odabrao je i predstavio izniman i originalno oblikovan program, na način, na koji se poštuju glazbene norme i estetski kriteriji. (više…)
  Irena Kamenarović Tonković
  Hrvatsko slovo, 27.2.2011.