Nagrade i Priznanja
23 veljače, 2015
Nagrade i Priznanja
23 veljače, 2015

Svečani koncert u povodu 15. obljetnice KZIF-a

Komorni zbor “Ivan Filipović” nedavno je obilježio 15. obljetnicu djelovanja i tom prigodom organizirao svečani koncert pod nazivom The American Dream, koji je održan 20. prosinca 2013. u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda.
U povodu ovog jubileja KZIF je pripremio novi glazbeni doživljaj, koncert koji je tematski u potpunosti bio posvećen suvremenoj zborskoj glazbi američkih skladatelja: Mortena Lauridsena, Erica Whitacrea i Ole Gjeila – poznatih širom svijeta i trenutno iznimno popularnih zborskih autora. Njihove skladbe, iako nastale u današnje vrijeme, možemo opisati kao nastavak klasične vokalne polifonije s utjecajem popularne, filmske, etno i jazz glazbe. Poneke skladbe, bilo sakralne ili svjetovne, djeluju izrazito ambijentalno i meditativno, druge su dramatične, treće su pak tehnički vrlo zahtjevne, no za sve njih sa sigurnošću možemo reći da su lijepe te zaslužuju da ih predstavimo.
S obzirom da je američka zborska scena danas jedna od najaktivnijih u svijetu, a spomenuti skladatelji pripadaju krugu izrazito cijenjenih autora (pa i popularnih, posebno među mlađim generacijama glazbenika), bila nam je čast i osobito zadovoljstvo predstaviti hrvatskoj javnosti dio njihovog bogatog opusa, tim više što se ova djela sve više izvode diljem svijeta.