O nama


Jedan od najuspješnijih a cappella ansambala u Hrvatskoj

Komorni zbor IVAN FILIPOVIĆ osnovan 1998. godine, jedan je od najuspješnijih a cappella ansambala u Hrvatskoj. Izvrsna vokalno-tehnička sprema omogućuje mu stilski diferencirano izvođenje i vrlo zahtjevnih djela zborskog repertoara od 16. do 21. stoljeća. Te odlike donijele su Zboru nagrade na svim hrvatskim i prestižnim svjetskim zborskim natjecanjima, kao što su Grand Prix na 14. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova (Verona 2003.), Zlatna medalja na 3. zborskoj olimpijadi (Bremen, 2004.), Zlatna medalja na 4. svjetskim zborskim igrama (Xiamen, 2006.) Grand Prix na Međunarodnom zborskom natjecanju "Musica Sacra a Roma" (Rim, 2007.), Nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika – Diploma "Milka Trnina" za 2008. godinu, Zlatna medalja na Međunarodnom festivalu i natjecanju pjevačkih zborova (Istanbul, 2011.).


Uz nastupe na spomenutim natjecanjima Komorni zbor "Ivan Filipović" održao je mnogo koncerata u Hrvatskoj (Đakovo, Osijek, Poreč, Pula, Požega, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Varaždin, Zadar, Zagreb…) i inozemstvu (Austrija, BiH, Bugarska, Italija, Kina, Mađarska, Njemačka, SAD, Turska...), a ostvario je i dvije vrlo uspješne turneje (Izrael, 2005., Tajvan, 2006.).
U svojoj bogatoj koncertnoj djelatnosti Zbor posebno ističe izvedbe oratorijskih skladbi, ostvarene što samostalno (D. Buxtehude: Membra Jesu nostri), što uz hrvatske i inozemne sastave: Hrvatski barokni ansambl (A. Vivaldi: Gloria, A. Campra: Requiem, J. Gilles: Requiem, J. S. Bach: Magnificat i Božićni oratorij, M.-A. Charpentier: In Nativitatem Domini canticum i Te Deum...), Varaždinski komorni orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije (W. A. Mozart: Misa u c-molu), Hrvatski komorni orkestar (J. Haydn: Stvaranje svijeta), Barrocade Israeli Baroque Collective (G. F. Händel: Dettingen Te Deum) i soliste (Dunja Vejzović, Mitchell Sandler, Werner Ehrhardt, Mimi Mitchell, Sebastian Tewinkel).

Godine 2003. Zbor je objavio CD naslovljen "a cappella". Izvedbe skladbi starih majstora i suvremenih skladatelja na njemu također svjedoče o izvanrednoj zvukovnoj homogenosti sastava, o njegovu zauzetom i predanom pjevanju te o sposobnosti stilski uvjerljivog izmjenjivanja skladatelja, jezika i glazbenoga govora.

U 2010. godini Zbor je objavio drugi CD/DVD pod nazivom "Dieterich Buxtehude: Membra Jesu nostri".
U jubilarnoj 15. godini djelovanja (2013.) Zbor je ostvario novo audio i video ostvarenje – CD/DVD pod nazivom "Praizvedbe u HAZU" na kojoj su zabilježene premijene izvedbe suvremenih hrvatskih skladatelja.

Goran Jerković

Goran Jerković (Slavonski Brod, 1968.) osnivač, dirigent i umjetnički voditelj Komornog zbora "Ivan Filipović". Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se na Ljetnoj akademiji za zborsko dirigiranje u Wernigerodeu (Njemačka). Majstorski tečaj za zborsko dirigiranje završio je u sklopu Nacionalnog simpozija u Vancouveru (Kanada) u klasi Jona Washburna, dirigirajući pritom istaknutim profesionalnim zborom Vancouver Chamber Choir. Kao aktivni polaznik brojnih seminara usavršavao se kod svjetskih uglednika zborskog muziciranja (Peter Phillips, The King's Singers, Alastair Hume, Katalin Kiss, Klaus-Jürgen Etzold…).

Dobitnik je međunarodne stipendije Musica Mundi Choral Academy. Kao dirigent Komornog zbora "Ivan Filipović" dobitnik je brojnih nagrada osvojenih u Hrvatskoj (Zagreb, Split), ali i na prestižnim međunarodnim zborskim natjecanjima i festivalima (Bremen, Budimpešta, Istanbul, Rim, Verona, Xiamen). Predavač je i voditelj seminara za dirigente i zborovođe u Hrvatskoj.

Vrlo intenzivno njeguje a cappella zborsku literaturu, posvećujući posebnu pažnju izboru programa te oblikovanju zvuka zbora. Uz brojne održane koncerte i natjecanja u Hrvatskoj i inozemstvu posebno se ističu i vrlo uspješne koncertne turneje u Izraelu i Tajvanu, te nekoliko zanimljivih i vrijednih tematskih koncerata (Duhovna a cappella glazba starih i suvremenih skladatelja; Zagrebački barokni festival – Hrvatska i talijanska a cappella glazba; Ciklus Cantabile – Hrvatska zborska glazba...).

Goran Jerković prepoznat je i kao vrlo dobar interpret tzv. rane glazbe. S nekoliko projekata predstavio se uspješnim nastupima oratorijskih djela, koja do sada nisu bila izvođena u Hrvatskoj: Dettingen Te Deum G. F. Händela, uz Barrocade Israeli Baroque Collective na Varaždinskim baroknim večerima (2008.), te Membra Jesu nostri D. Buxtehudea (2009.).

Također, hrvatskoj javnosti po prvi put je predstavio djela suvremenih američkih skladatelja – Morten Lauridsen: Lux aeterna (za zbor i komorni orkestar), Ola Gjeilo: Sunrise Mass (za zbor i gudački orkestar), kao i brojne a cappella skladbe istih autora te svjetski poznatog Erica Whitacrea.

Autor je i urednik projekta "Praizvedbe u HAZU" u skopu kojega je na njegov poticaj nastalo 10-ak novih zborskih skladbi suvremenih hrvatskih skladatelja, nadahnutih glazbenim citatima iz hrvatske tradicijske i liturgijske glazbe. Projekt je nastavljen održavanjem koncerta, a potom zaokružen izdavanjem CD/DVD-a te notne zbirke svih partitura praizvedenih skladbi

Priznanja i Nagrade